Дещо, що варто знати про суші

Японська кухня завойовує популярність у всьому світі. І мабуть, на першому місці в кулінарно-японському рейтингу – суші. Але при загальній любові до цього рисово-рибного частування , далеко не всі знають для чого насправді васабі, які суші світяться в темряві і які суші є найдорожчими. І це далеко не всі цікаві факти про суші.

1. Лосось


Японці вважають сирого лосося небезпечним, оскільки тихоокеанський лосось схильний до зараженню паразитами. Однак в Норвегії ловлять дуже багато лосося і ця країна вирішила зосередитися на тому, що атлантичний лосось є безпечним навіть в сирому вигляді. Знадобилося десять років, щоб суші і сашимі з лососем нарешті статті популярними.

2. Васабі


Васабі вбиває бактерії і паразитів.
Васабі спочатку вживали з суші, щоб вбивати бактерій і паразитів в рибі. Тепер при кращих санітарних умовах він вже не потрібен, і його їдять тільки за звичкою. Власне суші без соусу з васабі, то взагалі вже якби і не суші…

3. Імбир

Маринований імбир.
Імбир, що подається з більшістю суші, призначений для очищення смакових рецепторів між різними шматочками суші. Тому, якщо його класти наверх ролу , це може бути образливим для шеф-кухаря. А ображений японський кухар з великим ножем, це вже  і правда небезпечна річ…

4. Есколар


Заміна тунця на есколар.
У 2013 році генетичний тест риби в ресторанах і супермаркетах показав, що 84% суші-ресторанів в США потай замінюють тунця на оцю рибку з назвою есколар. Ця риба, як відомо, викликає тривалу , неконтрольовану діарею. Хоча може вони так пробують знизити кількість товстунів в своїй країні…

5. Суші-ресторан

Суші треба їсти руками.
У США налічується близько 3 946 суші-ресторанів, а в Японії близько 45 000. Більшість американських і європейських споживачів не знають, що суші треба їсти руками, а не з паличками. І взагалі це завжди була Їжа бідноти, але часи міняються і тепер за жменьку рису з шматочком сирої риби люди викладують кругленькі суми…

6. Каппа

Міфологічна істота Каппа.
Є причина, по якій в назві суші з огірком часто фігурує слово «каппа». В японській міфології є істота Каппа, яке живе в ставках і любить огірки.
До речі по кількості міфічних істот Японія далеко не на останньому місці, міфічні істоти тут на кнжному кроці і всі щось ідять. Від епохи Гаян аж до наших днів їх набереться на порядну енциклопедію. Вже більше лише в Індії, там їх приблизно мільйон…

7. Метод консервування


Суші – метод консервації риби.
Суші спочатку були методом консервування риби. Тільки пізніше люди почали вживати її з рисом.
Сентенція досить спірна, але теж заслуговує право на існування. В далекі часи Мінамото і Тайра в Японії був повний швах з м’ясом. Це тривало аж до епохи Медзі, себто початку 20 століття. Мало того, що японці біли вегетаріянцями, та і забити для їжі корову, чи там коника – був гріх неспасенний. Але риба, то без проблем. Даймьо з прибережних посилали свіжу рибу далі до центральних провінцій. І це не могло не статись – рисовий колобок онигірі зустрівся з шматочком риби…

8. Оригінальні тарілки

З «посудом» не можна: говорити, стосуватися, жестикулювати, коментувати.
У Ванкувері є компанія, яка подає суші на оголених жіночих моделях. Згідно з правилами, з моделлю можна говорити, торкатися її, а також робити непристойні жести або коментарі.
Та чого далеко ходити і обмежувати себе – їдьте в Будапешт – там посуд можна навіть поплескати (легенько) по апетитних сашімі! А якщо “тарілка” буде у доброму гуморі, то і анекдота вам розповість…

9. Суші, що світяться в темряві


У суші іноді використовують трансгенну рибу. Робиться це, щоб суші світилися в темряві.
Здається мені, що це все почалось з Фукушіми, але це лише мій чорний гумор…

10. Sukiyabashi Jiro

Шеф-кухар Джиро Оно.
Вісімдесят шість років Джиро Воно вважається кращим в світі шеф-кухарем суші. Клієнти записуються на відвідування його ресторану Sukiyabashi Jiro в Токіо наперед за рік. Рис, який готує Джиро, описують як «хмара, яке вибухає в роті». Кухар також володіє Світовим рекордом Гіннеса за те , що він став найстарішим зоряним шеф-кухарем, удостоєним трьох зірок Michelin.

11. 80% світового вилову тунця з’їдають японці


Більше 80% світового врожаю тунця йде до Японії.
Найдорожчий тунець для суші був проданий за 1,8 мільйона доларів за 222 кілограми в Японії. Для професійних рибалок, це вже спорт і лотерея – спіймати ідеального тунця і за день стати мільонером. Саме так – з моменту вилову і до рибного аукціону в Йокогамі не має пройти більше 24 годин. Інак тунець піде на собачі консерви…

12. Найдовший суші-рол


Суші-рол довжиною в 2 км 521 метр.
Довжина найдовшого суші-ролу , коли-небудь створеного в світі, склала 2 км 521 метр. Він був зроблений в Росії в грудні 2011 року в ресторані Sushkof.
Японці до такого би ніколи не додумались, хоча там своїх фріків греблю гати…

13. Обережно! Ртуть!


Головне не переїдати.
Джеремі Півен був поставлений діагноз отруєння ртуттю. Причиною стало те, що він їв суші не рідше двох разів на день протягом 20 років.
Ще дивно, як він так довго протягнув. Враховуючи факт про рибку замінник тунця…

https://kozhen.in.ua/wp-content/uploads/2018/02/001-2-700x450.jpg

0 коментарів до “Дещо, що варто знати про суші”

Написати відповідь або коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *