Всячина Кожен ділиться 

Франція прощається з «кухарем століття»

Франція оплакує смерть свого найзнаменитішого шеф-кухаря Поля Бокюза.

В суботу 91-річний ресторатор помер уві сні в селі Коллонж-о-Мон-д’Ор неподалік столиці французької кулінарії Ліона. Він був одним із основоположників “нової французької кухні”, менш калорійної, ніж традиційна.

У своєму Твіттері президент Республіки Еммануель Макрон написав, що все “кухаря Франції плачуть на своїх кухнях – навіть в Єлисейському палаці”.

За свої успіхи Бокюз був удостоєний вищої нагороди країни – ордена Почесного Легіону – і трьох “зірок” Мішлен.

“Кухар століття покинув нас”, – представники ресторанного гіда принесли в своєму Твіттері співчуття близьким “тата гастрономії”.

Саме Бокюз став прототипом відомого шеф-повара, який надихнув мишеня Ремі (м/ф “Рататуй”) на кулінарні подвиги

Бокюза вважають одним із засновників “нової французької кухні”. Популярність він отримав в 1980-х роках, відкривши власну мережу ресторанів. Сьогодні на кулінарну імперію Бокюза працюють 700 чоловік по всьому світу.

У 1944 році Бокюз приєднався до Французької армії звільнення генерала де Голля. Був важко поранений в боях при звільненні від німецьких окупантів Ельзасу. За час лікування зробив собі татуювання на плечі – галльського півня, одного з символів Франції та її воїнів.

Недавні публікації