Мій ласкавий і сірий… кит!

У Нижній Каліфорнії, в самому північному штаті Мексики цікавий сірий кит підплив до човна з туристами і наполегливо пропонував себе погладити. Цей чудовий момент був відображений фотографом-зоологом і любителем дикої природи Марком Карвардіном під час його візиту в це місце в березні 2017 року.

Довжина тіла дорослих сірих китів: у самок 12-15 м, у самців 11-14,6 м. Маса – 15-35 тонн. Непогано так. Голова коротка, близько 20% довжини тіла, стиснута з боків.

Сірі кити живуть в північній частині Тихого океану, здійснюючи регулярні сезонні міграції. Відомі два стада сірих китів: охотско-корейське і чукотско-каліфорнійське. До XVII ст. сірі кити водились також в Північній Атлантиці і в Балтійському морі, але були винищені, або вимерли в зв’язку з підйомом суші і обсиханні звичних місць розмноження.

Зрозуміло, що такий велетень може рознести на шматки маленьку шлюпку з людьми одним ударом, але цікавому сірому киту захотілося ласки.

І дитинчата поруч. До речі, новонароджені китята мають довжину тіла 3.6-5.5 м при масі «всього» 650-800 кг.

В роті у кита видно китовий вус – рогові пластини у кутових, що звисають з неба. Вони служать для відсіювання планктону, основної їжі.

Сірі кити вважаються істотами, які здійснюють найдовші сезонні міграції серед ссавців. За рік кит пропливає 12-19 тисяч км; таким чином, за 40 років життя сірий кит покриває відстань, рівну довжині шляху від Землі до Місяця і назад.

Сірі кити зазвичай годуються на глибині 15-60 метрів. При годівлі кит крениться на правий бік (рідше на лівий), всмоктуючи донний субстрат; з цієї причини китовий вус на правій стороні щелеп зазвичай коротше і більш стертий, ніж зліва, а морда справа покрита саднами і шрамами.
Молода тварина завдовжки 6 м за 12 годин з’їдає до 116 кг корму, доросле (12 м завдовжки) – 552 кг. Під час міграції і на місцях зимівель кити живуть на запасах підшкірного жиру, харчуючись лише зрідка. За час міграцій кити втрачають до 1/3 ваги тіла.

Плаває сірий кіт повільно – звичайна його швидкість 7-10 км / год, у наляканих тварин вона не перевищує 18 км / год.

У минулому сірий кіт був одним з основних промислових видів через його доступність. У 1853-1856 рр. його чисельність в водах Каліфорнії оцінювався в 30 тисяч особин. Однак посилений промисел призвів до майже повного винищення виду. До 1930 р сірих китів залишалося всього кілька сотень. У 1938 р було введено обмеження промислу, а з 1947 р повна заборона.

https://kozhen.in.ua/wp-content/uploads/2018/01/0020-1-700x467.jpg

0 коментарів до “Мій ласкавий і сірий… кит!”

Написати відповідь або коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *